TOMAN: Politická dráma o moci, ktorá sa nezastaví pred ničím

Skúsený režisér a producent Ondřej Trojan (filmy Občiansky preukaz a Želary) prichádza tentokrát s politickou drámou z temného a málo zmapovaného obdobia rokov 1945 až 1948. V tom čase sa v boji o moc nad povojnovým Československom medzi demokratmi a Moskvou riadenými komunistami formovala republika na ďalších štyridsať rokov.

Divákov čaká neuveriteľný, ale pravdivý príbeh rozporuplnej osobnosti Zdeňka Tomana, vlastným menom Zoltán Goldberger, pôvodom zo Sobraniec. Toman bol mužom mnohých tvárí a mien, na svojej ceste hore sa nezastavil pred ničím. Bol poverený zásadnou úlohou - zohnať peniaze, ktoré komunistom vyhrajú voľby. A Toman peniaze zohnať vedel. Pre seba, pre rodinu i pre stranu. Šmelinou, vydieraním, obchodmi s vojnovými zločincami aj ich obeťami. Práve on umožnil presun východoeurópskych Židov, ktorí prežili holokaust a unikali pred povojnovými pogromami cez Československo do Palestíny - samozrejme za tučnú províziu.

Režisér a producent Ondřej Trojan prináša na plátno kín nielen napínavý politický thriller, ale aj vernú dobovú rekonštrukciu skutočných udalostí, opierajúcu sa o nezvratné archívne a očité svedectvá.

Film TOMAN má v slovenských kinách premiéru 18. októbra 2018.

Viac o filme →

Zdroj: TS PubRes/Forum Film Slovakia, 26.9.2018