Historický úspech pre slovenskú aj českú kinematografiu

Film Pomaľované vtáča (2019, ČR/SR/UA) Václava Marhoula vybrali do hlavnej súťaže festivalu v Benátkach

Z tlačovej konferencie 76. VIFF v Benátkach, 25. 7. 2019 (foto: PubRes).

Z tlačovej konferencie 76. VIFF v Benátkach, 25. 7. 2019 (foto: PubRes).

Najstarší filmový festival na svete v Benátkach vo štvrtok 25. júla 2019 zverejnil výber filmov do svojej hlavnej súťaže – jednej z najprestížnejších filmových súťažných sekcií vôbec. Vo výbere filmov, ktoré 76. ročník festivalu uvedie v období 28. augusta - 7. septembra 2019, je i česko-slovensko-ukrajinský film Václava Marhoula Pomaľované vtáča (2019), na ktorého koprodukcii sa podieľala spoločnosť PubRes.

Přiznávám, že jsem v to nevěřil. Naděje, že by to mohlo vyjít, že by se Nabarvené ptáče dostalo právě do Benátek, mně přišla až pošetilá. Ale jsem tak rád, že se to podařilo, tak to tomu filmu přeji, přeji to všem mým koproducentům, partnerům, sponzorům, hercům a štábu. Jsem moc rád, že jsem nezklamal jejich očekávání v tomto směru, a byť nikdo z nich zatím film neviděl, tak i jejich důvěru, kterou do mě a do samotného filmu po celou tu dlouhou dobu vkládali,
— režisér, scenárista a producent filmu Václav Marhoul

“Po přečtení románové předlohy „Nabarveného ptáčete," jakož nakonec i scénáře, je mnoho lidí zaskočeno. Zaskočeno popisem násilí a brutality, kterého se může dopouštět tvor jménem člověk. Troufám si tvrdit, že Kosińského pojetí násilí není prvoplánové. Dokonce ani druhoplánové.” (režisér a scenárista V. Marhoul)

V hlavnej súťaži MFF v Benátkach bude Pomaľované vtáča uvedené vo svetovej premiére spolu s ďalšími dvadsiatimi filmami z celého sveta.

Český film sa stal súčaťou exkluzívneho výberu po dlhých dvadsiatich piatich rokoch, slovenský film sa v hlavnej súťaži neobjavil dokonca viac ako tridsať rokov. Marhoulov film sa v súťaži o Zlatého leva stretne s filmami svetovo uznávaných režisérov akými sú Roman Polanski, Steven Soderbergh, Noah Baumbach alebo Hirokazu Kore-eda. Medzinárodnej porote predsedá argentínska režisérka, scenáristka a producentka Lucrecia Martel.

Premiéra v Benátkach je pre nás výnimočná udalosť. Už to, že sme sa na filme Václava Marhoula Pomaľované vtáča mohli podieľať, bolo samo o sebe pre nás sviatkom. A treba povedať, že nebyť rozhodnutia Rozhlasu a televízie Slovenska, nakrútiť s nami tento film a podpory Audiovizuálne fondu, nikdy by sa tak nestalo. Mali sme dokonca možnosť časť filmu nakrúcať na Slovensku - v štúdiách RTVS a pri vodnom mlyne v Tomášikove sme nakrúcali okrem iného aj s hollywoodskym hercom nemeckého pôvodu Udom Kierom.
— slovenská producentka filmu Zuzana Mistríková

Film prichádza do slovenských kín 19. septembra.

VIAC O FILME

Zdroj: TS PubRes, 25. 7. 2019